O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Piotr AMP
    Po 1,5 godziny serwisu teraz mam gorzej ponieważ jak przekręcam kluczyk to słyszę buczenie pompy jakies 2-3 sekundy przed odpaleniem a tego nie było wcześniej na 100%.
    a to akurat dziwne bo chyba powinno być
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Piotr AMP
      Rider
      • 2009
      • 250

Zamieszczone przez szkoda
      Po 1,5 godziny serwisu teraz mam gorzej ponieważ jak przekręcam kluczyk to słyszę buczenie pompy jakies 2-3 sekundy przed odpaleniem a tego nie było wcześniej na 100%.
      No dobrze, jeśli tak ma być to ok. Teraz czekam na rozwiązanie sprawy z terkotaniem bo dziś znów miałem koncert na wolnych obrotach. Tego nie odpuszczę.
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Piotr AMP napisał/a:

nie wiem jak jest w TSI ale w żonki seacie 1.6 pompa paliwa załącza się automatycznie po otwarciu drzwi kierowcy, więc jak dla mnie to tak powinno być i u was.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• rlapinski
          Ambiente
          • 2010
          • 138

No dobrze, jeśli tak ma być to ok. Teraz czekam na rozwiązanie sprawy z terkotaniem bo dziś znów miałem koncert na wolnych obrotach. Tego nie odpuszczę.
          Czy u Ciebie ten terkot pompy wiąże się też z delikatnym drganiem auta na wolnych obrotach?

Komentarz

• Piotr AMP
            Rider
            • 2009
            • 250

Zamieszczone przez rlapinski
            Czy u Ciebie ten terkot pompy wiąże się też z delikatnym drganiem auta na wolnych obrotach?
            Nie, auto nie drga mi na wolnych obrotach.
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• kriso01
              Classic
              • 2009
              • 9

Zamieszczone przez loru
              Piotr AMP napisał/a:

nie wiem jak jest w TSI ale w żonki seacie 1.6 pompa paliwa załącza się automatycznie po otwarciu drzwi kierowcy, więc jak dla mnie to tak powinno być i u was.
              U mnie dokładnie tak jest, pompa paliwa załącza się automatycznie po otwarciu drzwi kierowcy.

Komentarz

• rlapinski
                Ambiente
                • 2010
                • 138

Zamieszczone przez Marcinooo
                Zamieszczone przez luckyluc
                Wracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
                Mam pytania o to telepanie. Czy dochodziło ono z tylnej prawej części auta (szczególnie słyszalne jak wjedzie się prawym tylnym kołem w dziurę)? Co to za osłona termiczna (jakiej części) i gdzie dokładnie się znajduje? Na czym polegała naprawa tego elementu i czy pomogło to na stałe czy doraźnie?
                Mam to samo...
                Marcinooo czy ten odgłos u Ciebie sprawia wrażenie jakby coś było poluzowane w tylnym prawym kole? Taki jakby głuchy stukot albo jakby w bagażniku z prawej strony coś się telepało (bagażnik jest pusty). Dodatkowo zauważyłem, że nie słychać tego prawie jak są mrozy, a dziś jak są dodatnie temperatury to słychać to bardzo.

[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 11:55 ]
                Zamieszczone przez kriso01
                U mnie dokładnie tak jest, pompa paliwa załącza się automatycznie po otwarciu drzwi kierowcy.
                W mojej jest tak samo.

Komentarz

• martinex
                  Drive
                  • 2009
                  • 87

Wydaje mi się, że obalona została hipoteza, że terkotanie pompy ma związek z mrozami.

Dzisiaj komputerek wskazywał +5.5 stopnia a pompa jak świergotała tak świergocze.

Krótko mówiąc bez serwisu się nie obędzie.

Czy inni "zainfekowani" także mogą potwierdzić, że ustąpienie mrozów nie zmieniło nic w kwestii hałasu pompy?

Komentarz

• Piotr AMP
                    Rider
                    • 2009
                    • 250

Zamieszczone przez martinex
                    Wydaje mi się, że obalona została hipoteza, że terkotanie pompy ma związek z mrozami.

Dzisiaj komputerek wskazywał +5.5 stopnia a pompa jak świergotała tak świergocze.

Krótko mówiąc bez serwisu się nie obędzie.

Czy inni "zainfekowani" także mogą potwierdzić, że ustąpienie mrozów nie zmieniło nic w kwestii hałasu pompy?
                    Nic sie nie zmieniło, terkocze dalej. Czekam nadal na odpowiedz z ASO.
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Ciekaw jestem czy uda Wam się doprowadzić do wymiany tych pomp.

Komentarz

• Piotr AMP
                        Rider
                        • 2009
                        • 250

Zamieszczone przez loyd
                        Ciekaw jestem czy uda Wam się doprowadzić do wymiany tych pomp.
                        Pompa nie może terkotać i zrobie wszystko co możliwe żeby przestała mnie wkurzać :!: już byłem u powiatowego rzecznika konsumentów w tej sprawie :szeroki_usmiech
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

z ciekawości sprawdzałem w passacie 1,4TSI, 15kkm -> terkotania brak
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

już byłem u powiatowego rzecznika konsumentów w tej sprawie :szeroki_usmiech
                            też mu terkota?

Komentarz

• Piotr AMP
                              Rider
                              • 2009
                              • 250

Zamieszczone przez westwi78
                              już byłem u powiatowego rzecznika konsumentów w tej sprawie :szeroki_usmiech
                              też mu terkota?
                              Hehe, nie terkota mu ale gość jest konkretny i pomoże w mediacji, bo tyle może tak naprawdę ... ale dużo wie i jest bardzo skuteczny.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Marcinooo
                                Rider
                                • 2009
                                • 332

Marcinooo czy ten odgłos u Ciebie sprawia wrażenie jakby coś było poluzowane w tylnym prawym kole? Taki jakby głuchy stukot albo jakby w bagażniku z prawej strony coś się telepało (bagażnik jest pusty). Dodatkowo zauważyłem, że nie słychać tego prawie jak są mrozy, a dziś jak są dodatnie temperatury to słychać to bardzo.
                                Dokładnie tak jest. Poczekam, aż będzie ciepło i pojade z tym do ASO, no chyba, że pierwszy się tam wybierzesz to daj znać co to jest.

Komentarz

• Piotr AMP
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 250

Zamieszczone przez Marcinooo
                                  Dokładnie tak jest. Poczekam, aż będzie ciepło i pojade z tym do ASO, no chyba, że pierwszy się tam wybierzesz to daj znać co to jest.
                                  Jedź już zwiększysz skuteczność, bo przy natłoku zgłoszeń SAP może się ruszy aby rozwiązać sprawę.
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Jedź już zwiększysz skuteczność, bo przy natłoku zgłoszeń SAP może się ruszy aby rozwiązać sprawę.
                                    :idea:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Andys
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 762

Niestety muszę potwierdzić, że u mnie też terkocze, powiedziałbym nawet, że teraz słychać ją bardziej (zagłusza ją wentylator na 2, wcześniej 1 wystarczała)
                                      Pozdrawiam,
                                      Andys

Komentarz

• luckyluc
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 78

Nic nie zmieniło. Terkocze tak samo, a nawet mocniej! Na szczęście mam decyzję o wymianie pompy Czekam na części i prawdopodobnie w następnym tygodniu nastąpi wymiana.

Ps. Dzisiaj słuchałem pompy w kilkumiesięcznej Octavia II FL 1,6 MPI. Cisza...
                                        Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Na szczęście mam decyzję o wymianie pompy Czekam na części i prawdopodobnie w następnym tygodniu nastąpi wymiana.
                                          w takim razie rozumiem, że to dotyczy wszystkich z tym problemem, mógłbyś napisać coś więcej, pewnie inni chętnie się na taką decyzję powołają.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr AMP
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 250

Nic nie zmieniło. Terkocze tak samo, a nawet mocniej! Na szczęście mam decyzję o wymianie pompy Czekam na części i prawdopodobnie w następnym tygodniu nastąpi wymiana.

Ps. Dzisiaj słuchałem pompy w kilkumiesięcznej Octavia II FL 1,6 MPI. Cisza...
                                            Szczegóły kolego, też czekam na info z ASO.
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• luckyluc
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 78

Pisałem w poprzednich postach jaką strategie przyjąłem. Najważniejszy był telefon do SKODA POLSKA w Poznaniu i rozmowa z p. Maciejem Cieślikiem.

Wymusiłem w ASO po mojej ostatniej wizycie wysłanie zapytania o wymianę pompy. Zadzwoniłem i jest decyzja na TAK. Teraz czekam na części.

Dla zainteresowanych podaje telefon 61 873 24 85 do p. Macieja Cieślika w SKODA POLSKA. Warto zadzwonić powiedzieć jaki ma się problem i gdzie serwisuje się auto. Powinien do nich zadzwonić i interweniować. Tak było w moim przypadku.
                                              Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Pisałem w poprzednich postach jaką strategie przyjąłem. Najważniejszy był telefon do SKODA POLSKA w Poznaniu i rozmowa z p. Maciejem Cieślikiem.

Wymusiłem w ASO po mojej ostatniej wizycie wysłanie zapytania o wymianę pompy. Zadzwoniłem i jest decyzja na TAK. Teraz czekam na części.

Dla zainteresowanych podaje telefon 61 873 24 85 do p. Macieja Cieślika w SKODA POLSKA. Warto zadzwonić powiedzieć jaki ma się problem i gdzie serwisuje się auto. Powinien do nich zadzwonić i interweniować. Tak było w moim przypadku.
                                                dzięki :kciukgora

(i tak się powinien kończyć każdy wątek z problemem -> podaniem jego rozwiązania [chociaż zobaczymy jak to będzie po wymianie])
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rkb
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2152
                                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie tez teraz glosniej chodzi pompa, tzn nie slychac jej w aucie ale jak juz przyloze glowa do tylnego prawego kola to jest ten metaliczny dzwiek, ale nie az tak glosny, specjalnie wczoraj prawie pod auto wlazłem w lato tak nie bylo 100% a juz druga zime tym autem jezdze wiec moze nie ma co panikowac i samo zejdzie...
                                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• skaypik
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 51

Czyli wychodzi na to,że jest wadliwa jakaś seria pomp :evil:
                                                    Znając życie kooperant Skody który te pompy wytwarza zaczął coś w nich "ulepszć" :diabelski_usmiech aby obniżyć koszta produkcji.
                                                    Jeśli te pompy są montowane również w innych Benzynach ,to każdemu może się to stać.
                                                    Pocieszające jest tylko to że usterka ujawnia się po niedużym przebiegu-więc naprawa będzie na gwarancji :lol:

Komentarz

Pracuję...